Genre: 

Efterskolesangbogen

Efterskolesangbogen
19-10-16
Af: 
Peter Elmelund

"Efterskolesangbogen"
er udkommet på:
KFUM & KFUK Forlag

 

Det er altid dejligt at få en splinterny sangbog i hånden. En rigtig bog og ikke blot nogle sammenhæftede A4-kopier, der endnu er varme fra kopimaskinen.
Danmarks har en fin sangbogstradition med den kongeligt autoriserede salmebog og den folkeligt autoriserede højskolesangbog som de vigtigste. Så er vi dækket ind med alle emner i livet: fra den jublende, livsstruttende kærlighedssang til den mørke, trøsterige begravelsessalme.

Nu er der også kommet Efterskolesangbogen direkte til efterskolen, hvor rigtigt mange får lagt grundlaget for voksenlivets sangtradition. Her er højskolesangbogen den mest udbredte, men også DGI-sangbogen bliver benyttet mange steder. DGI-sangbogen er i år kommet i en 3. udgave med 300 sange, så her har vi en oplagt konkurrent til Efterskolesangbogen. Jeg vender i senere artikel tilbage til DGI-sangbogen.

Grundtvig, Seebach og alle de andre

Efterskolesangbogen er en lille handy sag på 12 x 16 cm. med 175 sange fordelt på 12 emner; de sædvanlige fire årstider, ”Danmark” og morgen- og aftensange samt fem store overskrifter i vores liv: Fællesskab, Livsmod, Identitet, Ansvar og Kærlighed. I Fællesskab finder vi blandt andet ”Inside the Whale”s efterskolebasker ”Hvor er tiden der ta’r os” , Kaj og Andreas herlige duet ”Vennesangen” og minsandten ”Uden hinanden” fra TV-julekalenderen ”Pagten” – den er altså ikke så let som fællessang.    

Der er en tilpas blanding af klassikerne og nye popsange, som har den udfordring, at de er skrevet til solistisk fremførelse og derfor kan være hundesvære at få til at fungere som fællessange. Men så kan den ihærdige guitarspillende efterskoleelev jo knokle på værelset og få lov at gi’ et næsten-solo nummer til aftensamlingen. Rasmus Seebach’s ”Lille store verden” fra sidste års julekalender Juleønsket vil helt sikkert gi’ bifald – og der er et par måneder endnu at øve sig i.

Lad tonearterne klinge

Jeg kunne flere steder godt ønske mig mere guitarvenlige tonearter. ”Den signede dag” er noteret i Bb, men kan af de fleste godt synges i C. Alternativt kunne være den på guitar velklingende A-dur.
Den 60-årige evergreen ”Elefantens vuggevise” står i Ab-dur – en velklingnde, men udfordrende toneart. Som det er tilfældet i andre sangbøger, kunne man have et minikursus i hørelære og transponering og brug af den fikse lille tingest med det besværlige navn: en capo d’astro, som med et snuptag korter alle guitarens strenge, så man eksempelvis kan spille i G-dur, men det klinger i Ab-dur. Så ville Elefanten kunne klinge i Ab, men være noget lettere at spille af en begynderguitarist.
Ikke uventet er det den politisk korrekte version, hvor Jumbo i andet vers får en koksnød, han kan bruge som rangle. Kim Larsen er mere bramfri, og synger originalen fra 1947: ”I morgen får du en negerdreng / og ham skal du bruge som rangle.”

Ved en del af sangene er der QR-koder, så man fluks kommer videre til en klingende udgave af nummeret; enten til Spotify eller YouTube. Det er en stor hjælp at høre, hvordan nummeret egentlig er skruet sammen, hvis man ikke er specielt nodeerfaren.

Udgiverforvirring

Efterskolesangbogen er udgivet af KFUM & KFUK, og ved udgivelsen kom Efterskoleforeningen på banen for at fortælle, at den ikke var involveret i udgivelsen. Formand for Efterskoleforeningen Troels Borring udtalte ”Det er glimrende at lave en sangbog. Men det er irriterende, at vi nu skal ud og forklare, at det ikke er os, der står bag.” Men sangbogen er der, og jeg tror, der er plads til den også. Det er den enkelte efterskole, der vælger, hvilken sangbog skal være den primære, og her er den noget mere omfangsrige højskolesangbog stadig mest udbredt.
Men i Efterskolesangbogen får vi også en del nyere, slidstærke popsange, så vi slipper for alle de dér fotokopier. Og så min efterhånden sædvanlige anke: Lad os nu få en udgave med spiralryg! Det er så irriterende, at den lille bog hele tiden klapper i, så snart man slipper den for at gribe guitaren. Kaffekopper, tykke bøger og frugtskåle er nødvendige til fikseringen, hvis man skal nå at spille et helt nummer igennem. På sangbogens Facebookprofil lover udgiveren, at man efter skolernes tilbagemelding vil overveje kraftigt en spiralryg. Tak; også her drejer det sig jo nok om økonomi. 

Til hver en tid vil jeg velkomme en ny sangbog, og Efterskolesangbogen er et nyt og brugbart supplement til samlingen. Og sangbogen vil helt sikkert medvirke til at holde den danske sangtradition høj og flot.