Flotte billeder og ord om den store mand – og godt med genbrug

01-04-24
Af: 
Peter Elmelund

Espen Strunk: Stor mand – to år med Tobias Rahim
Byens Forlag, 2023


Ifølge bogens forfatter Espen Strunk er dette ikke en biografi. Den må vente.
Men det er et øjebliksbillede, en fascinationsbog. Og Strunk siger selv i bogens prolog, at han ”godt kan forsøge at foregøgle en akademisk distance”, men selve fascinationskraften ligger i det vitale i selve personen Tobias Rahim.
Så er det på plads.

Ikke-biografi
Espen Strunk er mangeårig anmelder for GAFFA. Han har desuden udgivet grundige musikerbiografier, blandt andet om Björn Afzelius, Benny Holst og Jan Toftlund. Mænd med lange musikerkarrierer bag sig.

”Stor mand – to år med Tobias Rahim” er noget helt andet.
Som undertitlen siger, er det blot to år af Rahims karriere, det handler om. Vi får dog 10 siders introduktion, der giver os nedslag i Rahims liv før 2019. Herefter er det 10 meget forskellige kapitler, der veksler mellem koncertanmeldelser og få, mere teksttunge med interviews med personer omkring Rahim og Strunks bud på grunden til Rahims enorme succes.

Light
Og så er der billederne. Bogen er en kvadratisk lækker sag – lidt mindre end en LP, lidt større end en single. Vi kan jo kalde den en coffee table book light. Og sprængfyldt med lækre billeder taget af Bettina Bach.

Eksempelvis er kapitlet om 2022-koncerten i Randers på 20 sider, hvoraf de 16 er rene billedsider. Den tilhørende tynde tekst hylder koncerten; Rahim kom, så og sejrede. Strunk afslutter kapitlet med ordene ”I popmusikken er sangerens person en del af værket – og som al god kunst fungerer fænomenet Rahim også på flere niveauer. Og det allerbedste er måske, at den slags egentlig ikke kræver nogen forklaring. Man skal faktisk bare møde op og opleve det”. Trods forsigtige ”måske” og ”egentlig” er der ingen tvivl om, at Strunk har fat i noget. Men alligevel får vi denne bog, som trods ovenstående forbehold retfærdiggør sig med de sigende fotos. De mange hyldestord vil vi allerhelst underbygge med selve koncertoplevelserne.
Strunk nævner flere gange det unikke ved Tobias Rahim – den udprægede maskulinitet og ’fest i gaden’ samtidigt med Rahims mange direkte ord om den sårbare mand.

Og vi oplever en kulmination til prisuddelingen P3 Guld i 2022, hvor Rahim dagen før får angstanfald. Hovedpersonen kommer ikke til selve uddelingen, men hans sangerinde Zaina synger en stærk version af hittet ”Når mænd græder”.

Genbrug
Vi får helstøbte kapitler med anmeldelser af mindeværdige Rahim-koncerter. Kapitlet ”Mere end en døgnflue” er om Ceres Arena-koncert i Aarhus marts 2023. Hmm – har jeg ikke læst det før? Jeg kigger forgæves i den sparsomme bibliografi bagerst i bogen. Men i GAFFAs store arkiv finder jeg ord for ord samme tekst: Strunks anmeldelse 25.3.2023. Genbrug er godt, men det ville have klædt Strunk at nævne anmeldelsen i bibliografien.

Også afsnittet om sæsonens afsluttende koncert i Tivoli september 2023 har været i GAFFA før. Her er enkelte sætninger dog ombrudt.
Retfærdigvis vil jeg nævne, at Strunks givende interview med Rahims sangerinde Helena Goa er nævnt i den medfølgende bibliografi. Hendes velreflekterede ord giver os en mere nuanceret vinkel på Tobias Rahims – nuancer, som jeg gerne havde set flere af i bogen.

”Stor mand – to år med Tobias Rahim” slutter med en epilog, hvor Strunk toner rent flag: ”Den store Rahim-biografi har vi stadig til gode”.
Først her mod slutningen kommer Strunk også ind på et spor, som ikke har været nævnt – den moderne religiøsitet. I interviewet med sangerinde Zaina (som er nævnt i omtalte bibliografi) citeres Tobias Rahim: ”Det er ikke mig, der har sat mig her, det er Gud, der har sat mig her”.

Her er sandelig stof til flere artikler og en afsluttende biografi.

Vi
Efter gennemlæsningen er vi ikke i tvivl om Strunks fascination af Tobias Rahim. Og vi får også fine bud på hvorfor. Som forfatteren opsummerer: fascinationskraften ligger i spændingsfeltet mellem det genkendelige og det eksotiske. Vi kan relatere os til Rahim. ”Og i bedste fald spejle os i hans eksempel, overvinde vores respektive udfordringer og blive til noget større. Eller måske rettere: Blive os selv. Bare gør dine ting – bare flyv, bare flyv, Faduma.”

Og det gør vi så. Hvem er ’vi’? Bogens lækkerhed appellerer primært til de unge fans – her er bare billedguf.
Måske er det de mange fans, der køber bogen. Og de går måske meget let hen over teksterne.

”Stor mand – to år med Tobias Rahim” giver os et fint her-og-nu billede af det hotteste navn på popscenen lige nu. Og forfatterens fascination lyser tydeligt. Den forstår jeg nok endnu bedre, når jeg oplever Rahim live.

Jeg var til koncert med Andreas Odbjerg, hvor han naturligvis også sang hittet ”Stor mand”, oprindeligt en duet med Odbjerg og Rahim. Og denne aften var Tobias Rahim til stede som en to meter høj papfigur. Og alene denne reproduktion kunne få publikum til at hvine. Imponerende.