Genre: 

Kraftwerk: Trans Europe Express

Kraftwerk: Trans Europe Express
08-10-15
Af: 
Kjartan F. Stolberg

Kjartan anmelder samtlige album på 2003-udgaven af Rolling Stone Magazines liste over de 500 bedste nogensinde. Dette er nr. 253

Kraftwerk er den uden tvivl den mest populære af de mange tyske krautrock-grupper, der var banebrydende for genrer som electronica, post-punk, post-rock og industriel musik. Et af deres mest populære albums er det meget elektronisk prægede Trans Europe Express fra 1977. Det åbner med en ensom synthesizer på nummeret "Europe endless", der senere får selskab af en langsom bas-synthesizer og noget, der mest af alt lyder som et elektronisk kirkekor. Nummeret får gradvist mere og mere på sig, og andet forsvinder selvfølgelig, så det ikke bliver en rodebutik. Først 2 minutter inde kommer vokal på, men man lægger slet ikke mærke til det, fordi det er komponeret så godt. Der er fine robot-lignende backingvokaler, og meget af nummeret bliver brugt på en solo fra en af de lysere synthesizere. Det er en sjov, glad sang, til trods for at den er så elektronisk og eksperimenterende. Det andet nummer, "The hall of mirrors" starter simpelt ud med kun en enkel lys synthesizer, der går frem og tilbage. Så kommer der noget synth-bas og percussion på, og et dramatisk riff spilles langsomt over dette. Sangen er ret hypnotisk, og et synth-klaver, der begynder ca. 2/3 gennem sangen, er fuldkommen manisk.

Så lyder det “eins, zwei, drei, vier”, og en af pladens mere poppede sange begynder. Det er dog kun relativt ment, for trods for det øjeblikkeligt fængende synth-riff og det sjove beat, så er det en virkelig uhyggelig sang. Som den fortsætter kommer flere lag af synthesizere, og forsanger Ralf Hütter ender med at lyde besat og helt oprigtigt bindegal. Jeg kunne godt have tænkt mig en mere klimaktisk afslutning på nummeret end det simple fade, der er, men det er stadig et betagende nummer. Den mest populære sang fra Trans Europe Express er nok titelnummeret, og det forstår man godt. Ingen anden sang er nær så god til at lege med tempo og eskaleringer, mens den stadig er virkelig creepy. Instrumentation kommer og går, og percussionisterne gør et fantastisk stykke arbejde. Det er et simpelt beat, men det er aparte, og man bliver fanget. Sangen fortsætter fuldstændig naturligt over i "Metal on metal", der som sådan bruger samme beat, men her blandet med lyden af industriarbejde. Det er et instrumentalt nummer, og det er med sine 2 minutter ganske kort, men wow, det lyder fedt. Det er et helt nyt synspunkt på, hvad musik er, hvad det kan udrette, og hvordan man kan lave det. I løbet af nummeret bliver trommeslagene højere og højere, og først til sidst kommer en synthesizer, der sætter det hele på plads igen.

"Metal on metal" fortsætter med samme beat lige hvor "Trans Europe Express" slap, og på samme måde fortsætter "Abzug" helt naturligt efter "Metal on metal". Det er på mange måder en mere futuristisk udgave af nummeret "Trans Europe Express" og disse ord bliver endda sagt på nummeret, her med robotstemmer. Det bliver mere mekanisk end det var før, og det føles nu som om, verden er ved at blive overtaget af ondsindede robotter, der ikke kan sige andet end “Trans Europe Express” – ikke ulig daleks fra Doctor Who eller borgs fra Star Trek. Til sidst hører man på dramatisk vis et tog køre forbi, og de tre numre har nu udgjort en virkelig smuk helhed. Det sidste reelle nummer kommer i form af "Franz Schubert", og der er nu omsider skabt fred, hvilket de sjove synthesizere også udtrykker rigtig godt. Der er ingen, der fortæller os, at der er fred, det kan man bare føle dybt inde. Endelig kommer en kort outro som en naturlig fortsættelse af "Franz Schubert". Man kan slet ikke høre, hvornår den ene slutter og den anden starter, men outroen, der hedder "Europe endless", har den forskel, at der er vokaler med. De siger bare det samme ene ord i løbet af et minut: “Endless”. Albummet Trans Europe Express er et mesterværk, og hvis du ikke kan lide elektronisk musik, ville det være et enormt godt springbræt.

Besøg Kjartans musikblog