Genre: 
Pop

Livstid - første solo-album fra Jesper Frost Bylling

Livstid
27-06-23
Af: 
Kenth K. Nielsen - Det Kgl. Bibliotek

Album: Livstid. 

Udgivet: 2023. CD og streaming.

Medvirkende: Jesper Frost Bylling: sang, akustisk guitar og båndløs akustisk bas; Klaus Thrane: trommer; Ole Albrechtsen: guitarer og pedal steel: Kristian Bisgaard, tangenter og harmonika; Karen Grarup: kor; Birgitte Ernst Bak: bratsch og violin; Jesper Løvdal: sopransax.

Livstid

Bassisten Jesper Frost Bylling har for ganske nyligt udsendt albummet Livstid. Det første i eget navn efter i en lang årrække at have været i baggrunden, men ikke uvæsentlig, for navne som Allan Olsen, Johnny Madsen, og i mange andre konstellationer. De senere år har Bylling været fast  bassist i Ole Frimer Band, der tager udgangspunkt i bluesen, og i det folkemusikbaserede ensemble Bragr.

På Livstid ser vi en - i hvert fald for mig - ny side af Jesper F. Bylling.  Bylling er i forgrunden - både som sanger og ophavsmand til størsteparten af albummets 11 skæringer. De fleste med tekst, et par instrumentale numre og så en version af den gamle folkemelodi "Jeg er en simpel bondemand" med tekst fra 1866 af Mads Hansen. 

Stilmæssigt er vi i det univers, vi også kender fra f.eks. Søren Kragh-Jacobsen. En inspiration Bylling nævner, og som også fornemmes albummet igennem. Der er betragtninger fra dagligdagen - om turen hjem til forældrene, og de minder det trækker til barndommen i nummeret "Pling!". Barndomsminder er også omdrejningspunktet i "Barndommens nat" - besøg hos bedsteforældrene på Rentemestervej. Her nævnes fordums bilmærker som Simca og Hanomag, og at morfar snorkede som en Chevrolet - hvilket (lyd)billede! Morfar var i øvrigt postbud, og den lille Jesper var stolt, når morfar var i Etatens røde skrud. Førnævnte Allan Olsen har også på et tidspunkt skrevet om et familiemedlem, der kørte post for staten... en sjov tilfældighed eller sammentræf?

Det er melodiøse moderne viser, Jesper Frost Bylling her byder på. De er velspillede, Byllings lyse stemmer fortæller historierne, eller betragtningerne om man vil, i et ligefremt, letforståeligt sprog. Og numrene, viserne, fungerer. De er lettilgængelige uden at være letforgængelige. Det er en voksen mands betragtninger, vi her får serveret i flot nutidig, men alligevel traditionsrig indpakning.

En snak med Bylling om albummet

Jesper Frost Bylling

Jeg havde en snak med Jesper Frost Bylling om albummet, lidt om baggrunden og alt det løse, der knytter sig til det. Bylling fortalte, at albummet består af sange og numre, der har været flere år undervejs. Nogle har været tekststumper, andre melodistumper, der efterhånden har taget form. 

"Jeg har ikke tilstræbt en bestemt form eller stil" fortæller Bylling undervejs, men er da glad for, at albummet fremstår som en slags helstøbt helhed. "Det er jo voldsomt umoderne at tænke i de baner", kommenterer han. At sangene og melodierne giver mindelser til Søren Kragh-Jacobsen, gør bestemt ikke noget, siger Bylling videre. "Det er jeg da stolt af - måske trækker vi på den samme danskhed..." Bylling fortæller videre, at det har vigtigt for ham, at sangene var på dansk. "Det er det sprog jeg kender og udtrykker mig bedst i". 

Og at sproget er vigtigt, kommer Bylling ind på flere gange. "Det er vigtigt, at man er i øjenhøjde med sit publikum", som han siger og nævner, at han trækker på traditioner - både sprogligt og musikalsk - fra navne som Halfdan Rasmussen og Kai Normann Andersen. Bylling fortæller, at han er ud af en folkemusik-tradition, og at han er "musiker, men også glad for ord". Derfor er sangene også blevet som de er. "Der er ikke ændret noget eller tilstræbt noget for at tækkes en eller anden trend", som han siger. Albummets eneste skæring, der ikke er af Bylling, er "Jeg er en simpel bondemand" - en folkevise, med tekst fra 1866, som altid har været en del af Jesper Frost Byllings musikalske (familie)univers. Under corona-epidemien spillede Bylling bl.a. på hospice og her var sangen med, så det var helt oplagt, at den også skulle med på dette album.

"Ja, selvfølgelig vil vi ud på landevejen med albummet", siger Bylling, da jeg spørger om der er planer i den retning - første planlagte koncert er i starten af 2024, men flere datoer kan komme til. Og det bliver med samme hold, som man hører på albummet, forsikrer han. De har alle albummet under huden og kender og forstår sangene til mindste detalje. Selv trommeslageren tilrettelægger sit spil, så han ikke kommer til at "overdøve" vokalen - se dét er omhu og forståelse for musikkens væsen som sådan.

Jesper Frost Bylling finder det dog en smule angstprovokerende, nu at skule være i front - at være den, så at sige. "Jeg vil jo gerne fortælle om sangene, kæde dem sammen - og også være underholdende... Og allerhelst noget nyt og sjovt hver gang", siger han med et lettere nervøst grin i stemmen. "Men allervigtigst er det, at man selv er tilfreds med det man leverer - så er der størst chance for at publikum også bliver tilfreds", fortsætter han. Det lyder rigtigt. Og når man så som Bylling trods alt kan trække på mange års scenerfaring, i baggrunden, javist, men alligevel, kombineret med et særdeles velspillende hold af musikere og ikke mindst nogle gode sange, så går det nok! 

Tag godt imod "Livstid" - både som album og når Bylling og holdet rammer live-scenerne derude!