Genre: 

Nissen og rotterne

To rotter
14-12-18
Af: 
Jens Laigaard

Ifølge sangbøgerne er teksten til denne julesang, også kendt som "På loftet sidder nissen”, skrevet af Margrethe Munthe. Det er rigtigt nok, men faktisk har den norske forfatterinde hentet teksten næsten ordret fra en dansk skillingsvise med to hundrede år på bagen. En vise, som kaster lange, forbløffende skygger op til vor tids politik.

Vi skal tilbage til 1809 og ”den kloge kone i Ry”, Johanne Nissen, som i lokalsamfundet gik for at være en heks og en særling. I dag ville vi kalde hende clairvoyant. Johanne arvede en lille sum penge, og den blev brugt til at få trykt en pamflet med titlen Johannes Aabenbaring. Indholdet bar præg af megen bibellæsning og kendskab til skovens urter, men en del passager, som var uforståelige for samtiden, viser sig nu – ganske som hos Nostradamus – at vise hen til langt senere begivenheder, ofte af politisk art.

På side 12 står f.eks.: ”Og i Vesten saa jeg en Kartoffelavler stige frem, og Folket kendte ham som Helge Sand, og han blev ophøiet til Vinskabsminister og gjorde mange Gerninger. Og se, Kvinden fra Babylon sluttede sig til ham, og de blev som et Forbund. Og frem af Jorden kom da en umaadelig Mængde Rotter, som plagede Landet, og Kvinden løb i Spidsen for dem. Da blev baade Rotter og Kvinden opslugt af den store Kat i Dybet. Lad den der har Visdom udregne Kvindens Navn, thi det er et Tal, og Tallet er Milliona.”

I dag løber det én koldt ned ad ryggen, når man læser disse spådomme, for hvordan har en gammel kone i Ry anno 1809 kunnet vide disse ting? Vi genkender med lethed den vestjyske minister og den kvindelige forsker, som i første omgang vinder rotteræset, men derefter bliver ramt af skæbnen.

At hun i 1809-udgaven bliver slugt af en kat, er heller ikke tilfældigt. Forskeren kan ikke lide katte (de fanger jo rotter), men elsker derimod hunde. Faktisk udgiver hun i 2012 en bog om hundens helbredende virkning, Hund på recept.

For Johanne Nissen endte historien tragisk. Provsten fandt hendes udgivelse blasfemisk, og ved retten i Silkeborg blev hun dømt til tugthus på ubestemt tid. Hun overlevede kun fire år i de usunde omgivelser. Og som en ekstra hån blev der trykt en skillingsvise, hvor både Nissen og rotterne blev skildret på satirisk vis.

Hvordan skillingsvisen endte hos Margrethe Munthe i Norge, ved man ikke noget om.

Denne barske historie med dens politiske profeti er det værd at huske, når vi går om juletræet og synger den lille vise, som virker barnlig og naiv – men er alt andet end dét.

Som et kuriosum kan nævnes, at herfra stammer udtrykket ”rotter på loftet”.