Ugens sang: Solen er så rød, Mor

19-11-15
Af: 
Kenth K. Nielsen, Statsbiblioteket

Igennem hele efteråret sætter Bibzoom i samarbejde med Spil Dansk fokus på den danske sang og opfordrer dig til at synge dansk. I 15 uger - fra uge 34 og frem til uge 48 - er det en ny sang fra den danske sangskat der sættes under lup.

Ugens sang i uge 48: Solen er så rød, Mor
Tekst: Harald Bergstedt, 1915 (trykt første gang 1920)
Musik: Carl Nielsen (1923-24)

At en sang med efterhånden 100 år på bagen - i hvert fald tekstmæssigt - stadig spilles, synges og indspilles vidner om, at der er tale om en virkelig klassiker fra den danske sangskat. Det er en børnesang, en godnatvise, der i Carl Nielsens melodi er blevet sunget og fortolket flittigt siden den første gang så dagens lys. Der har været andre bud på melodier til sangen, men det det er Carl Nielsens, der har bidt sig fast.

Selvom teksten ikke længere er helt ny, kredser den om noget universelt i det at være barn, gå til ro for natten, finde tryghed og falde i søvn. Lisbeth Larsen fra Det Kgl. Bibliotek opsummerer sangen således:
"S
angen handler om de følelser og tanker, som mørket og natten vækker i en lille dreng, når dagen er slut, solen er gået ned, stjernerne tændes, og det er sengetid. Uroen og en stille gysen vækkes af den mørke skov, den døde sol, ræven som lusker rundt udenfor, og katten der mjaver og vil ind. Men med sin mor ved sin side får tanken om himlen og nattens stjerner drengen til at undre sig, fantasere og spørge løs om livet ”paa Stjernen i det Blaa”. Til sidst falder han til ro til stjernernes, og vel også sin mors, sang."

Forfatteren til teksten, Harald Bergstedt, ernærede sig i en periode som omrejsende huslærer, og dette job førte ham bl.a. til Skagen. Det skulle således være her, at han i sin tid skrev teksten til "Solen er så rød, Mor". Skagen har på det tidspunkt været et lille samfund, tæt på naturen, og det fornemmer man da også tydeligt i teksten. Her er flere referencer til dyrene og naturen... ræven, der går derude; mågerne og ternerne, der ingen sted har at bo. Himlen, der er så stor... og det er den jo i Skagen... Disse naturreferencer kan måske virke lidt fjerne for et nutidigt barn eller familie i storbyen. Til gengæld kan det så sikkert få nogle både nostalgiske og romantiske følelser frem - måske minder eller forestillinger om en svunden tid?  Men igen er det vigtigste sangen og melodieni sig selv. Den måde den i et roligt tempo og tonespil får dagen rundet af og natten lukket ind.

"Solen er så rød, Mor" har som sagt været en del af vores sangskat i snart 100 år. Det betyder at den findes i en lang række forskellige versioner, der stilmæssigt spænder vidt. Fra klassisk skønsang, til folk, til rock, blues og pop. Og det er vel kun en rigtig klassiker, der kan bære det.

Rikke Bruhn giver et bud på "Solen er så rød, Mor" i den blues'ede ende af skalaen.

Sangtekst her
Sangbare versioner af alle fællessangene her